Κατηγορίαποτάμι
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΟθωμανική
Αιώνας17ος
Έτος1673
ΝομόςΡεθύμνου
ΕπαρχίαΡεθύμνου
Οικισμός(δεν έχει οριστεί)
Θέση (αρχική)(δεν έχει οριστεί)
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

23 Αυγούστου 1673: Οριοθέτηση περιοχής έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, στην οποία οι ενάγοντες είχαν δικαίωμα νομής γαιών από το μουτεβελή των βακουφιών του Βελή Πασά στο Ρέθυμνο, Σινάν Αγά. Τα όρια, τα οποία αναφέρονται σε υγρό στοιχείο είναι από την άκρη της θάλασσας μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Φωτιάς, από εκεί προς τα πάνω και σε απόσταση από το ρυάκι μέχρι την Εργάτη, από το μοναστήρι του Αγίου Σάββα ακολουθώντας προς τα κάτω το ρυάκι μέχρι το άνω άκρο ενός χωραφιού στο χωριό Ανώγεια, από το χωράφι του Λόγκου μέχρι το ρυάκι Μπουλμπούλ, από εκεί κατεβαίνοντας προς τα κάτω το ρυάκι μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Παπούλα και από εκεί και κατά μήκος του ποταμού μέχρι την άκρη της θάλασσας.

 

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Μαρία Βαρούχα, Φωτεινή Χαιρέτη και Μαρίνος Σαρηγιάννης, Ιεροδικείο Ηρακλείου. Πέμπτος Κώδικας, 1673/1675, Μέρος Α΄, επιμ. Ελισάβετ Ζαχαριάδου, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2008, σελ. 74, αρ. 50.

Νικόλαος Σ. Σταυρινίδης, Μεταφράσεις τουρκικών ιστορικών εγγράφων αφορώντων εις την ιστορίαν της Κρήτης, 5 τόμοι, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, Ηράκλειο 1975-1985, τ. Β,  σελ. 156-158, αρ.718.