Κατηγορίαλουτρό (ή χαμάμ)
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράς(δεν έχει οριστεί)
Αιώνας(δεν έχει οριστεί)
Έτος(δεν έχει οριστεί)
Νομός(δεν έχει οριστεί)
Επαρχία(δεν έχει οριστεί)
Οικισμός(δεν έχει οριστεί)
Θέση (αρχική)(δεν έχει οριστεί)
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

19 Τζεμαζιγιουλεβέλ 1233 / 27 Μαρτίου 1818: Το έγγραφο απευθύνεται στον μουτεσελίμη Ρεθύμνου, τον ναΐπη και τον υπεύθυνο του τελωνείου της πόλης, πρώην κεχαγιά των αζάπηδων Μουσταφά Μπέη. Ο μακαρίτης πρώην βαλής της Σεβάστειας Οσμάν Πασάς είχε δώσει μέσω του Μουσταφά Μπέη στον Ρεθυμνιώτη Κλαψάρογλου Αχμέντ 2.000 ριάλια γρόσια για την αγορά και μεταφορά από την Αλεξάνδρεια 149 καλαθιών με ρύζι. Σύμφωνα με το σχετικό κατάστιχο, το υπόλοιπο του χρέους του προαναφερθέντος μπέη από τα χρήματα που έδωσε ο μακαρίτης Οσμάν στον σαράφη Κλαψάρογλου και από τα έξοδά του για τη μεταφορά του εμπορεύματος με πλοία ανέρχεται στα 5.116,5 γρόσια και 17 παράδες. Η κατάσταση αυτή, καθώς και το ζήτημα του χαμάμ του προαναφερθέντος στα Χανιά,[1] γνωστοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στάλθηκε φιρμάνι με βάση το οποίο πρέπει ο μπέης να πληρώσει το χρωστούμενο ποσό στο ταμείο του πασά, συνυπολογίζοντας τα έξοδα για το νερό του χαμάμ του στα Χανιά.

 


[1] Η πηγή δεν προσδιορίζει σαφώς ποιο είναι το ζήτημα αυτό, αν και από τη συνέχεια του εγγράφου γίνεται κατανοητό ότι μάλλον επρόκειτο για κάποιο χρέος του Μουσταφά από τη χρήση νερού.

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Γιάννης Σπυρόπουλος, Οθωμανική διοίκηση και κοινωνία στην προεπαναστατική δυτική Κρήτη: αρχειακές μαρτυρίες (1817-1819), επιμ. Ασπασία Παπαδάκη, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Ρέθυμνο 2015, σ. 25.