Κατηγορία(δεν έχει οριστεί)
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΟθωμανική
Αιώνας19ος
Έτος1818
ΝομόςΧανίων
ΕπαρχίαΚυδωνίας
ΟικισμόςΧανιά
Θέση (αρχική)(δεν έχει οριστεί)
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

19 Σεβάλ 1233 / 22 Αυγούστου 1818: Το έγγραφο απευθύνεται στον ντιζντάρη των Χανίων, τον αγά των αζάπηδων του δεξιού τομέα και τον γραμματέα των ντόπιων γενιτσάρων. Υπάρχουν κάποια προβλήματα στη ροή του νερού του χωριού Περβόλια που φτάνει στα Χανιά. Επειδή παρουσιάζεται πρόβλημα λειψυδρίας, είναι απαραίτητο να επιδιορθωθούν οι βλάβες και όπου υπάρχουν κενά στη λιθοδομή να συμπληρωθούν. Γι᾽ αυτό χρειάζεται έλεγχος και να σημειωθούν οι επισκευές και τα έξοδα σε κατάστιχο. Πρέπει όλα τα παραπάνω να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον μουτεβελή του νερού και τους μάστορες των υδρονομέων.

25 Σεβάλ 1233  / 28 Αυγούστου 1818:  Το έγγραφο απευθύνεται στον προύχοντα των Χανίων Χιουσεΐν Σακίρ Αγά γιο του Χατζή Χιουσεΐν Αγά. Το δίκτυο υδροδότησης των Χανίων χρειάζεται επισκευή και, όπως συνηθίζεται, πρέπει να δοθεί ένα ποσό στους ουλεμάδες για τη σύνταξη του σχετικού καταστίχου, καθώς και 15.448,5 γρόσια για την αγορά των χρειωδών. Έτσι, πρέπει οι εντός των τειχών του φρουρίου κατοικούντες αγάδες από τα σπίτια, τα χαμάμ και τις κρήνες των οποίων περνάει νερό, οι μουτεβελήδες κάποιων βακουφιών και οι υπόλοιποι αγιάνηδες να συγκεντρωθούν και να πληρώσουν για τις επισκευές αυτές. Αν γίνουν περισσότερα ή λιγότερα έξοδα από όσα έχουν υπολογιστεί, πρέπει αυτά να καταγραφούν και να ελεγχθούν. Όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, μικροί και μεγάλοι, ευεργέτες και ευεργετούμενοι, πρέπει να ενημερωθούν και, όταν φτάσει το μπουγιουρουλντί του πασά, να προμηθευτούν γρήγορα τους σωλήνες, τον ασβέστη, τις πέτρες και τα υπόλοιπα χρειώδη, να διορίσουν χωρικούς από τα χωριά που βρίσκονται στα περίχωρα του φρουρίου, να συγκεντρώσουν τους ραγιάδες των χωριών Περβόλια, Δαράτσος, Αγιά Μαρίνα, Γαλατάς και Τσομλεκτσί και να βρουν τους μάστορες, τους κτίστες και τους υδρονομείς που βρίσκονται σ᾽ αυτά ώστε οι εργασίες να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό.

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Γιάννης Σπυρόπουλος, Οθωμανική διοίκηση και κοινωνία στην προεπαναστατική δυτική Κρήτη: αρχειακές μαρτυρίες (1817-1819), επιμ. Ασπασία Παπαδάκη, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Ρέθυμνο 2015, σ. 35-37.