Κατηγορίαλουτρό (ή χαμάμ)
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΡωμαϊκή
Αιώνας(δεν έχει οριστεί)
Έτος(δεν έχει οριστεί)
ΝομόςΡεθύμνου
ΕπαρχίαΡεθύμνου
ΟικισμόςΑργυρούπολη
Θέση (αρχική)Κοινοτικό οικόπεδο
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

Κάτω και γύρω από το σύγχρονο οικισμό της Αργυρούπολης εντοπίζονται κατάλοιπα της αρχαίας πόλης Λάππα ή Λάμπη, που υπήρξε μία από τις σημαντικότερες κρητικές πόλεις της αρχαιότητας και άκμασε κυρίως κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους.

Στο πλαίσιο ενεργειών της τότε κοινότητας της Αργυρούπολης, αποχωματώθηκε ψηφιδωτό δάπεδο, του οποίου η ανασκαφή είχε ξεκινήσει πριν από το 1920 με ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρόκειται για πολύχρωμο ψηφιδωτό με δυτικότροπο γεωμετρικό διάκοσμο (8.05μ.Χ4.50μ.), κατασκευασμένο από λίθινες ψηφίδες. Οι τοίχοι του δωματίου στο οποίο ανήκε το δάπεδο σώζονταν στο ύψος του φυσικού βράχου, που ήταν κατάλληλα λαξευμένος κι έφερε χοντρό υδραυλικό επίχρισμα και υπολείμματα ορθομαρμάρωσης. Δίπλα στο δάπεδο αυτό αποκαλύφθηκε τμήμα δευτέρου δωματίου με ψηφιδωτό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είχε σκεπαστεί ή καταστραφεί από παρακείμενο κοινοτικό δρόμο. Εντός των ορίων του οικοπέδου διακρίνονται κι άλλοι τοίχοι. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, σε συνδυασμό με την ύπαρξη σε κοντινή απόσταση λαξευτών υπόγειων δεξαμενών νερού, παραπέμπουν στην ύπαρξη ενός ρωμαϊκού λουτρού στη θέση αυτή.

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"http://digitalcrete.ims.forth.gr/sites_display.php?id=1172
Βιβλιογραφία

Ι. Sanders, Roman Crete: An Archaeological Survey and Gazetteer of Late Hellenistic, Roman and Early Byzantine Crete, Warminster, 1982.

Στ. Μαρκουλάκη, "Ανασκαφικές εργασίες, νομός Ρεθύμνης", ΑΔ Β2 Χρονικά, 48 (1993), 481.

Στ. Μαρκουλάκη,"Αρχαιολογικές Ειδήσεις 1992-94, Νομός Ρεθύμνης, Επαρχία Ρεθύμνης, Αργυρούπολη", Κρητική Εστία 5 (1994-96), 249-250.

Χ. Κ. Στρατιδάκης, "Αρχαιολογικές θέσεις στο νομό Ρεθύμνης (Α' Μέρος)", Κρητολογικά Γράμματα 10 (1995), 112-113.