Κατηγορίαδεξαμενή
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΡωμαϊκή
Αιώνας(δεν έχει οριστεί)
Έτος(δεν έχει οριστεί)
ΝομόςΧανίων
ΕπαρχίαΚισσάμου
ΟικισμόςΚαστέλλι
Θέση (αρχική)Ιδιοκτησία Μ.Νιωτάκη
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

Σωστική ανασκαφή διεξήχθη σε οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλης Κισάμου (ιδιοκτ. Μ. Νιωτάκη). Αποκαλύφθηκε τμήμα υδρευτικού συστήματος της αρχαίας Κισάμου (3ος - 4ος αι.). Βόρεια των αγωγών αποκαλύφθηκε εντυπωσιακή ως προς την κατασκευή και τη διατήρηση δεξαμενή μεγάλων διαστάσεων (15.45Χ2Χ2.21μ. βάθος). Δυτικά της δεξαμενή αυτής εντοπίστηκε δεύτερη,μικρότερων διαστάσεων και σε υψηλότερο επίπεδο. Σε χώρο δυτικά της πρώτης και βόρεια της δεύτερης δεξαμενής, σε αρκετά μεγάλο βάθος, βρέθηκε στρώμα από σκωρίες και πολλά θραύσματα σιδήρου γεγονός που έκανε την ανασκαφέα να υποθέσει ότι σε αυτόν το χώρο υπήρχε εργαστήριο μεταλλουργίας και ότι οι δεξαμενές χρησίμευαν για τη συλλογή νερού και την πήξη των μετάλλων. Στο ΝΔ και ΒΔ τμήμα του αγρού αποκαλύφθηκαν δύο δωμάτια τα οποία αποτελούσαν ίσως τμήμα του εργαστηριακού χώρου. Στα ΝΑ της ανασκαφής της ιδιοκτησίας Νιωτάκη, στην ιδιοκτησία Αγγ. Στημαδωράκη και την περίοδο των χρόνων ακμής της ρωμαϊκής Κισσάμου (3ος-4ος αιώνας μ.Χ) υπήρχε κτιριακό συγκρότημα από το οποίο ερευνήθηκαν 4 δωμάτια. Με το κτίριο συνδέονταν 7 αγωγοί διαφόρων τύπων, μία δεξαμενή κι ένα πηγάδι. Στα Ν του οικοπέδου εντοπίστηκε επίσης κυκλική κατασκευή με τμήματα πίθου ΥΜ χρόνων. Στον χώρο διαπιστώθηκε επίσης κατοίκηση κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο.

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"http://digitalcrete.ims.forth.gr/sites_display.php?id=1168
Βιβλιογραφία

Μ.Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη., "Αρχαιολογικές Ειδήσεις, Νομός Χανίων, Επαρχία Κισσάμου", Κρητική Εστία,  Δ'-τ. 9 (2002), 266-270.

Π.Δροσινού., "Ανασκαφικές εργασίες, νομός Χανίων", ΑΔ Β2 Χρονικά, 48 (1993), 476-478.

Π.Δροσινού., "Αρχαιολογικές Ειδήσεις 1992-1994, Νομός Χανίων, Επαρχία Κισάμου, Κίσσαμος", Κρητική Εστία,  Δ'-τ. 5 (1994-96), 223-224.

A.Pariente, "Chronique des fouilles et découvertes archéologiques en Grèce en 1993", BCH, 118 (1994), 839.