Κατηγορίαλουτρό (ή χαμάμ)
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες(δεν έχει οριστεί)
Υλικά κατάλοιπα(δεν έχει οριστεί)
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΡωμαϊκή
Αιώνας(δεν έχει οριστεί)
Έτος(δεν έχει οριστεί)
ΝομόςΧανίων
ΕπαρχίαΚυδωνίας
ΟικισμόςΧανιά
Θέση (αρχική)Χανιά κέντρο
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή


Στα Ανατολικά του σημερινού κτιρίου της ΔΕΗ αποκαλύφθηκε τμήμα κτιριακού συγκροτήματος με δύο μεγάλους χώρους με στοές (ΝΑ-ΒΔ), οι οποίες φαίνεται ότι έφεραν ενδιάμεση κιονοστοιχία. Στη δυτική πλευρά του θεμέλιου του κτιρίου της ΔΕΗ αποκαλύφθηκε υπόκαυστο μικρού λουτρού, ενώ στη Νότια πλευρά του εντοπίστηκε σειρά δωματίων με διαδρόμους και κλίμακες. Τα παραπάνω αρχαιολογικά κατάλοιπα. σε συνδυασμό με την εύρεση παραπλεύρως προξενικής επιγραφής παραπέμπει στην υπόθεση ότι μάλλον πρόκειται για τμήμα της αγοράς της ελληνορωμαϊκής Κυδωνίας.

Στην οδό Περίδου αποκαλύφθηκαν υπόκαυστα μεγάλου λουτρικού συγκροτήματος το οποίο καταστράφηκε όταν κτίστηκαν οι στοές (2ος αι. μ.Χ.) καθώς και τμήμα Υστερορωμαϊκού κτιρίου με ψηφιδωτό δάπεδο (Περίδου 14). Από το σύνολο της ανασκαφής διατηρήθηκαν οι στοές με τις κλίμακες και το εργαστήριο στο δυτικό τμήμα της ανασκαφής. Στον υπόλοιπο χώρο σήμερα υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"http://digitalcrete.ims.forth.gr/sites_display.php?id=1198
Βιβλιογραφία

ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤ., "Νομός Χανίων, Ανασκαφικές εργασίες, Χανιά", ΑΔ Β2 Χρονικά, 45 (1990), 435-441.

PARIENTE A., "Chronique des fouilles et découvertes archéologiques en Grèce en 1993", BCH, 118 (1994), 836.

ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤ., "Αρχαιολογικές Ειδήσεις 1989-1991, Νομός Χανίων Επαρχία Κυδωνίας, Πόλη Χανίων, Οικ. Δημοτικού Γκαράζ", Κρητική Εστία 4 (1991-3), 206.