Κρήνη (δεξαμενή) του Ντερβίς Αλί Εφέντι στον τεκέ του Χορασανί-ζαντέ στους Αμπελόκηπους

Κατηγορίακρήνη
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
ΌνομαΚρήνη (δεξαμενή) του Ντερβίς Αλί Εφέντι στον τεκέ του Χορασανί-ζαντέ στους Αμπελόκηπους
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΟθωμανική
Αιώνας19ος
Έτος1824
ΝομόςΗρακλείου
ΕπαρχίαΤεμένους
ΟικισμόςΗράκλειο
Θέση (αρχική)προάστιο Αμπελόκηποι ή Νέα Αλάτσατα (πρώην Τεκέ), τέλος της οδού Γ. Μαστρακούλη.
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

Μετά την ανακαίνιση, το 1811, του τεκέ του Χορασανί-ζαντέ από τον σεΐχη Ντερβίς Αλί Μπαμπά, ο Ντερβίς Αλί Εφέντι, ντεφτερντάρ  του Χάνδακα ανακαίνισε το 1824 μια δεξαμενή με κρήνη στην τρίτη αυλή του τεκέ. Αργότερα, τοποθρτήθηκαν στη δεξαμενή στέγη και κρουνοί  (Köprülü, σ. 55-56).
Η δεξαμενή έφερε  επιγραφή, την οποία μετέγραψε ο Ουστά-ζαντέ Γιουνούς Μπέι (Köprülü, σ. 71). Σε μετάφραση: "Ας είναι ευλογημένος ο Θεός! Οι Άνδρες του Θεού ας πραγματοποιήσουν όλες τις επιθυμίες του Ντερβίς Αλί Εφέντι, ντεφτερντάρ του Χάνδακα, ο οποίος φρόντισε την ανακαίνιση αυτής της αγαθοεργίας. Είθε να αποκτήσει προσεχώς υψηλή θέση στο κράτος. Όσο αυτή η δεξαμενή γεμίζει με νερό τόσο να αυξάνονται ο βίος και η ευτυχία του! Ας γεμίζει το πουγγί του με πολύτιμους λίθους και χρυσάφι. Ο χαλίφης Αλί ας είναι αρωγός του στην προσπάθειά του να είναι κοντά στο Θεό. Να μην περάσει κανέναν κόπο και βάσανο σε αυτό τον κόσμο. Ο Ισμέτ συνέταξε το χρονόγραμμά του: Με το ύδωρ της γενναιοδωρίας του πότισε το λαχανόκηπο του τεκέ! Πρωτομηνιά του Ρεμπιγιουλεβέλ του έτους [1]240 (24 Οκτωβρίου 1824)".

βλ. και digital crete: Στα χρόνια των Οθωμανών.

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Köprülü, Orhan F., "Usta-zâde Yunus Bey'in meçhul kalmış bir makalesi: 'Bektaşiliğin Girid'de intişarı'", Güney-Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi, 8-9 (1979-1980), 37-86, 55-56, 71.