Κρήνη του Ιδομενέα

Κατηγορίακρήνη
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
ΌνομαΚρήνη του Ιδομενέα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτικήΙδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΟθωμανική
Αιώνας17ος
Έτος(δεν έχει οριστεί)
ΝομόςΗρακλείου
ΕπαρχίαΤεμένους
ΟικισμόςΗράκλειο
Θέση (αρχική)οδός Μεχελιδάκη
Θέση (σημερινή)Πίσω από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στη συμβολή των οδών Λυσιμάχου Καλοκαιρινού και Γρεβενών
Περιγραφή

H κρήνη, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λυσιμάχου Καλοκαιρινού και Γρεβενών, πίσω από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, μεταφέρθηκε εκεί το 1954. Ουσιαστικά ανοικοδομήθηκε, καθώς η αρχική κρήνη είχε κατεδαφιστεί αρκετά χρόνια πριν και τα μέλη της βρίσκονταν στον περίβολο του Αρχαιολογικού Μουσείου. (Κρητικά Χρονικά 1954, σ. 502). Η αρχική της θέση ήταν στην οδό Μιχελιδάκη, στην βορειοδυτική γωνία του οικοδομικού τετραγώνου 70 (Σπανάκης 1981, σ. 98). Η κρήνη κατασκευάστηκε από μουσουλμάνο αγά, στα τέλη του 17ου αιώνα, σύμφωνα με οθωμανική επιγραφή που διάβασε ο Νικόλαος Σταυρινίδης. Στα μέσα του 19ου αιώνα, το κονάκι του αγά νοικιάστηκε από το χριστιανό γιατρό Ιδομενέα Μερκατάτη, από τον οποίο πήρε η κρήνη το όνομά της (Digital Crete: Στα χρόνια των Οθωμανών).

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Στέργιος Σπανάκης, Η ύδρευση του Ηρακλείου, 828-1939, Ηράκλειο, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, 1981, σ. 98.


Νικόλαος Σταυρινίδης,  "Οι φιλανθρωπικές κρήνες του Μεγάλου Κάστρου (τα Σεμπίλια)", Εφημερίδα "Πατρίς", 2-18/11/1969, αρ. 2.

"Χρονικά", Κρητικά Χρονικά Η΄, 1954, σ. 502.