Κρήνη του Χαφίζ Αχμέτ Πασά Κιοπρουλού

Κατηγορίακρήνη
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα Κρήνη του Χαφίζ Αχμέτ Πασά Κιοπρουλού
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΟθωμανική
Αιώνας18ος
Έτος1768
ΝομόςΗρακλείου
ΕπαρχίαΤεμένους
ΟικισμόςΗράκλειο
Θέση (αρχική)οδός 25ης Αυγούστου, μεταξύ Αγίου Τίτου και λιμανιού
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

Η κρήνη του Χαφίζ Αχμέτ Πασά Κιοπρουλού είχε τρεις όψεις, έβλεπε προς τον κεντρικό δρόμο μπροστά από το τζαμί του Φαζίλ Αχμέτ Πασά Κιοπρουλού, δηλαδή την οδό Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, καθώς και προς την πλατεία μπροστά από την Πύλη του λιμανιού (digital crete: Στα χρόνια των Οθωμανών)

Η κρήνη είχε τρεις μαρμαρινες επιγραφές, μία σε κάθε όψη. Οι επιγραφές είναι γνωστες από τη μεταγραφή που είχε κάνει γύρω στα 1920 ο Ουστά-ζαντέ Μεχμέτ Γιουνούς: "Στο όνομα του Θεού του οικτίρμονος και του ελεήμονος. 'Από το νερό δημιουργήσαμε κάθε έμβιο όν' (Κοράνι, Al-Anbiya, 30). Η προσδοκία της εξοχότητάς του, του μεγάλου βεζίρη, είναι εξαιρετικά υψηλή. Είναι πραγματικά ταιριαστό σε αυτόν, τον Κιοπρουλού-ζαντέ, τον προσφιλή των σουλτάνων, το προσωνύμιο 'Εμπουλχαΐρ' (πατέρας των αγαθοεργιών). Είναι βεζίρης, γιος βεζίρη, γιος βεζίρη, οικείος εκ του σύνεγγυς του ηγεμόνα. Είναι γενναιόδωρος, χάρη στην έμφυτη και την κληρονομημένη ευγένειά του. (...) Υπήρξε οδηγός του ένδοξου Γεέν Χατζί Αχμέτ Πασά. Βοήθησε στην κατάκτηση του κάστρου της Νις ως αρχιστράτηγος την ώρα της μάχης. Προπάντων δίνει χαρά στους προγόνους του. Μπορεί άραγε να αποφύγει να πει ότι τούτη η αγαθοεργία δεν είναι πολύ καλή; Πάνω απ' όλα φέρνει νερό στην ψυχή του βεζίρη Νουμάν ως γιος του (;). Υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας της ανέγερσης αυτών των φιλανθρωπικών έργων, που χαροποίησαν τον σουλτάνο Μουσταφά. Βάλε μυαλό, φτάνει, δώσε τέλος στα λόγια πια! Ο τελικός στόχος είναι να μάθουμε το χρονόγραμμα. Να δω το σεμπίλ της εξοχότητάς του του βεζίρη! Ιδού το χρονόγραμμα, δήθεν νέο. Όλο το σύμπαν με μια φωνή: Είναι το νερό που προσφέρει καθάρια ψυχή σε όσους διψούν. Έτος 1182 (1768/69). Εγράφη από τον ταπεινό Αχμέτ, τον αγνό και ευγενή, φύλακα των βιβλίων του βεζίρη Χατζί Αχμέτ Κιοπρουλού-ζαντέ." (digital crete: Στα χρόνια των Οθωμανών).

Η κρήνη δεν σώζεται.

Βλ. και digital crete: Στα χρόνια των Οθωμανών.

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

KÖPRÜLÜ, ORHAN F., "Kandiye'de Köprlülülere ait kitabeler", İsmail Hakkı Uzunçarsılı'ya Armağan, Άγκυρα, Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1976, 487-494, σ. 490-491.

ΣΤΑΥΡΙΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ Σ., Μεταφράσεις τουρκικών ιστορικών εγγράφων αφορώντων εις την ιστορίαν της Κρήτης, E': Έγγραφα της περιόδου ετών 1752-1765 (Εγίρας 1165-1179), Ηράκλειο, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, 1985, σ. 96-120.

SÜREYYA, MEHMED, Sicill-i osmani /osmanlı ünlüleri, μετ. Seyit Ali Kahraman, επιμ. Nuri Akbayar, Κωνσταντινούπολη, Tarih Vakfı, 1996, σ. 215