Κατηγορίακρήνη
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτικήΔημόσια
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΒενετική
Αιώνας17ος
Έτος(δεν έχει οριστεί)
ΝομόςΡεθύμνου
ΕπαρχίαΡεθύμνου
ΟικισμόςΦωτεινός
Θέση (αρχική)(δεν έχει οριστεί)
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

Λίθινη κρήνη που βρίσκεται στη ΝΑ άκρη του χωριού. Ανήκει στον ίδιο κατασκευαστικό τύπο με την κρήνη Rimondi. Η δεξαμενή αυτή όμως έχει δύο πλευρές με ανάγλυφη διακόσμηση και κρουνούς. Η μία πλευρά της είναι χτισμένη σε ισοδομη τοιχοποιία. Στο ανώτερο τμήμα της το στρογγυλό άνοιγμα κοσμείται από ανάγλυφο πλοχμό και ρόδακες. Η άλλη πλευρά έχει διαμορφωθεί ως πρόσοψη οικοδομήματος. Στα άκρα, ραβδωτοί κίονες με κορινθιακά κιονόκρανα φέρουν απλό επιστήλιο.

Η κρήνη χρονολογείται τον 17ο αιώνα.

Σημαντικές αλλοιώσεις έχει υποστεί το κτίσμα με την διαπλάτυνση του δρόμου. Αυτές πρέπει να έγιναν πριν τη φωτογράφηση του Gerola. Από τις αρχές του αιώνα και μετά μόνο φθορές έχουν προκληθεί. Έχει προστεθεί η τσιμεντένια γούρνα και οι μεταλλικοί σωλήνες στη στενή πλευρά και έχει επιχρηστεί με τσιμέντο το κάτω μέρος της κύριας όψης. Έχει επίσης προστεθεί πρόχειρα χτισμένη λιθοδομή, ως προέκταση της κύριας όψης έτσι ώστε στη στενή πλευρά της κρήνης να διαμορφώνεται ένα μικρό δωμάτιο με οροφή τσιμεντένια (λεπτή πλάκα).
Με τις εργασίες αποκαταστασης του 1997 επανήλθε στην αρχική της μορφή.

Βλ.και digital crete: Βενετική εποχή-Γλυπτική

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Giuseppe Gerola, Monumenti Veneti nell' Isola di Creta, IV, Βενετία, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, 1932/1940 , 64-66,εικ. 38.

Πετρούλα Βαρθαλίτου, Περίτεχνες κρήνες με γλυπτό διάκοσμο, (υπό δημοσίευση).