Κατηγορίακρήνη
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΒενετική
Αιώνας17ος
Έτος(δεν έχει οριστεί)
ΝομόςΡεθύμνου
ΕπαρχίαΜυλοποτάμου
ΟικισμόςΜπαλί
Θέση (αρχική)(δεν έχει οριστεί)
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

Κρήνη από ντόπιο ασβεστόλιθο, που βρίσκεται στα ΝΑ, έξω από τον περίβολο της μονής Ατάλης. Ανήκει στον τύπο της κρήνης που συνδέεται άμεσα με την δεξαμενή νερού. Η κύρια όψη της προβάλλει ενιαία και έχει μορφή οικοδομήματος χτισμένου με ημιλαξευμένους γωνιόλιθους με την τεχνική του bugnato. Στις γωνίες προβάλλουν, αρκετά τονισμένοι, οι πεσσοί που επιστέφονται από χαμηλοϋψείς οβελίσκους. Το μεταξύ των πεσσών τμήμα χωρίζεται σε τρεις οριζόντιες ζώνες. Στη χαμηλότερη ζώνη υπάρχει το άνοιγμα για τον κρουνό και γύρω από αυτόν σώζονται ίχνη από την αρχική ανάγλυφη πέτρα που αποτελούσε τον διάκοσμο του (μάλλον σχηματοποιημένη λεοντοκεφαλή).  Στο κέντρο της μεσαίας ζώνης υπάρχει μικρό τετράπλευρο άνοιγμα (για κύπελλο ή άλλο σχετικό σκεύος), με μορφή παραθύρου που επιστέφεται από τριγωνικό αέτωμα, ενώ οι κάθετες πλευρές του δεξιά και αριστερά κοσμούνται με αράβδωτους κιονίσκους, οι βάσεις και τα αετώματα των οποίων είναι πολύ φθαρμένα. Από την τρίτη και ανώτερη ζώνη που, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες του Gerola, επιστεφόταν από τριγωνικό αέτωμα, σήμερα δεν σώζονται παρά δύο σειρές λίθων.

 

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Πετρούλα Βαρθαλίτου, Περίτεχνες κρήνες με γλυπτό διάκοσμο, (υπό δημοσίευση).

Αθανάσιος Παλιούρας, "Το μοναστήρι του Προδρόμου στο Μπαλί", Πεπραγμένα του ΣΤ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, Β', Ηράκλειο, Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, 1985, σελ.304-321.

Spiridione Alessandro Curuni, Lucilla Donati , Creta Veneziana, Βενετία, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti 1988, σελ.321, αρ. εικ.59.

Giuseppe Gerola, Monumenti Veneti nell' Isola di Creta, IV, Βενετία, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, 1932/1940, σελ 68-69, εικ.41.