κρήνη Βλαστού

Κατηγορίακρήνη
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομακρήνη Βλαστού
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτικήΔημόσια
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΟθωμανική
Αιώνας17ος
Έτος1651
ΝομόςΡεθύμνου
ΕπαρχίαΡεθύμνου
ΟικισμόςΑμνάτος
Θέση (αρχική)Μονή Αρκαδίου, 500μ. περίπου ΝΔ της Μονής
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

 Στη δυτική πλευρά του Αρκαδιώτικου φαραγγιού, ακριβώς απέναντι από την παλιά γέφυρα βρίσκεται η κρήνη Βλαστού. Η κρήνη φέρει εγχάρακτη επιγραφή με την χρονολογία 1651.  Ανήκει στον τύπο της κρήνης που συνδέεται άμεσα με δεξαμενή νερού. Η κύρια όψη της διαμορφώνεται ως απλή πρόσοψη τετράπλευρου οικοδομήματος. Οι γωνιακοί πεσσοί εξέχουν ελαφρά από την υπόλοιπη κατασκευή, η οποία έχει κτιστεί με ισόδομη τοιχοποιία και επιστέφεται από απλό επιστύλιο. Πάνω στο επιστύλιο, σώζονται δύο σειρές της επιγραφής: ΑΦΘΟΝΑ ΤΗΣΔΕ ΝΑΜΑΤΑ ΚΡΗΝΗΣ ΔΩΚΕΝ ΟΔΙΤΑΙΣ / ΒΛΑΣΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΥΡΕΣΙΣ ΟΞΥΤΑΤΗ. Η κρήνη μαλλον καταστραφηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ανοικοδομήθηκε λίγα μέτρα πιο μακρυά από την αρχική της θέση. Στην ανοικοδόμηση της χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια υλικά και τοποθετήθηκα η αρχική επιγραφή. Στην αρχική της θέση και μορφή, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες και η περιγραφή του Gerola, η κατασκευή είχε μεγαλύτερο ύψος. Στο κατώτερο τμήμα της υπήρχαν επίσης δύο κρουνοί με τη μορφή προσωπίδας (mascheroni).

Βλ.και digital crete: Βενετική εποχή-Γλυπτική

 

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Πετρούλα Βαρθαλίτου, Περίτεχνες κρήνες με γλυπτό διάκοσμο, (υπό δημοσίευση).

Τιμόθεος Βενέρης,  Το Αρκάδι δια των αιώνων, Αθήνα, Πυρσός, 1938.

Spiridione Alessandro Curuni, Lucilla Donati, Creta Veneziana, Βενετία, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti 1988, σελ.314, αρ. εικ.577.

Giuseppe Gerola, Monumenti Veneti nell' Isola di Creta, IV, Βενετία, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, 1932/1940,σελ. 68, εικ. 40 και 479 (n. 12).

Σταυριδάκης, Κλεόνικος, «Οι δρόμοι και ο πολιτισμός του νερού στο Αρκάδι», Νέα Χριστιανική Κρήτη, 34 (2015-2016), σελ. 153.