Κατηγορίακρήνη
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΒενετική
Αιώνας17ος
Έτος(δεν έχει οριστεί)
ΝομόςΡεθύμνου
ΕπαρχίαΡεθύμνου
ΟικισμόςΡουσσοσπίτι
Θέση (αρχική)(δεν έχει οριστεί)
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

Κρήνη από ντόπιο ασβεστόλιθο στο ΒΑ τμήμα του οικισμού. Ανήκει στον τύπο των κρηνών που συνδέονται άμεσα με την δεξαμενή αποθήκευσης νερού. Η κύρια όψη της έχει τη μορφή μικρού ναόσχημου οικοδομήματος, με έντονα τονισμένο τον κατακόρυφο άξονα. Δίδυμοι κορινθιακοί ραβδωτοί κίονες με βάσεις και κιονόκρανα που έχουν υποστεί σημαντική αλλοίωση εξαιτίας της διάβρωσης, πλαισιώνουν μεγάλη ημικυκλική κόγχη που καταλήγει σε διακοσμητική "αχιβάδα". Η κατασκευή επιστέφεται από θριγκό αποτελούμενο από επιστύλιο διακοσμημένο με απλό ευθύγραμμο κυμάτιο, ζωφόρο, της οποίας μοναδική διακόσμηση αποτελεί ο έκτυπος γεωμετρικός ρόμβος στο κέντρο της και τέλος από οριζόντιο γείσο.

Η ναόσχημη κατασκευή εδράζεται σε ψηλό βάθρο, το οποίο στην αρχική του μορφή έφερε εγχάρακτο γεωμετρικό διάκοσμο κάτω από τις βάσεις των κιόνων, όπως διακρίνεται στις φωτογραφίες του G. Gerola. Στο κεντρικό τμήμα, που εισέχει ελαφρά, διακρίνεται μέχρι σήμερα ο ανάγλυφος κρουνός έκκρισης. Διαμορφώνεται και αυτός ως προσωπίδα (mascherone) με έντονα χαρακτηριστικά, όπως και ο κρουνός της κρήνης Rimondi στο Ρέθυμνο. Η σημερινή γούρνα αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες του Gerola. Νέα κατασκευή είναι επίσης η αμελής τοιχοποιία από αργολιθοδομή εκατέρωθεν της κρήνης.
Το κατώτερο τμήμα της κατασκευής (δηλαδή, από το έδαφος, μέχρι τις βάσεις των κιόνων) είναι επιχρησμένο σε μεταγενέστερη εποχή και στο μέσο του διακρίνεται το αρχικό στόμιο εκροής του νερού. Δεν υπάρχουν ορατά ίχνη αετωματικής απόληξης. Εκατέρωθεν της μνημειακής κατασκευής πρέπει να υπήρχε επιμεληένη επιχρησμένη τοιχοποιΐα.
Μεταγενέστερη κατασκευή αποτελεί η τοιχοποιία εκατέρωθεν της κρήνης καθώς και η σημερινή γούρνα.

Βλ.και digital crete: Βενετική εποχή-Γλυπτική

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Πετρούλα Βαρθαλίτου, Περίτεχνες κρήνες με γλυπτό διάκοσμο, (υπό δημοσίευση).

Spiridione Alessandro Curuni, Lucilla Donati, Creta Veneziana, Βενετία, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti 1988, σελ.319, αρ. εικ.564

Giuseppe Gerola, Monumenti Veneti nell' Isola di Creta, IV, Βενετία, Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti, 1932/1940, σελ. 65, εικ.39.