Κρήνη του Ετχέμ Μπέι γιου του Κλαψάρ-ζαντέ Γιουνούς Αγά

Κατηγορίακρήνη
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
ΌνομαΚρήνη του Ετχέμ Μπέι γιου του Κλαψάρ-ζαντέ Γιουνούς Αγά
Άλλες ονομασίεςΚρήνη στην πλατεία επί της οδού Πρεβελάκη
Χρήση δημόσια/ιδιωτικήΔημόσια
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΟθωμανική
Αιώνας19ος
Έτος1863
ΝομόςΡεθύμνου
ΕπαρχίαΡεθύμνου
ΟικισμόςΡέθυμνο
Θέση (αρχική)Οδός Ψιλλάκη
Θέση (σημερινή)πλατεία επί της οδού Πρεβελάκη
Περιγραφή

Η κρήνη,  η οποία βρίσκεται σήμερα στην πλατεία επί της οδού Πρεβελάκη, μεταφέρθηκε από τη συμβολή των οδών Ψιλλάκη και Πατριάρχου Γρηγορίου. Η κτητορική επιγραφή που έχει τοποθετηθεί στην κρήνη βρισκόταν για χρόνια στον περίβολο του τζαμιού Καρά Μουσά στην οδό Αρκαδίου.
Η κρήνη είναι κτισμένη με ασβεστόλιθους, αλλά η επιγραφή είναι μαρμάρινη. Η κρήνη είναι ορθογώνια με τέσσερις ραδινές τοξωτές εσοχές και φέρει ψηλή τραπεζοειδή επίστεψη όπου και έχει ενσωματωθεί η επιγραφή. Η επιγραφή ήταν ορθογώνια με τριγωνική επίστεψη, σήμερα σπασμένη στις δύο γωνίες της βάσης και στη δεξιά πλευρά της επίστεψης. Η επίστεψη κοσμείται με φυτικό κόσμημα που αναπτύσσεται συμμετρικά ακολουθώντας το τριγωνικό σχήμα. Η επιγραφή αναπτύσσεται σε δύο στήλες και τέσσερις σειρές που ορίζονται με ελαφρώς έξεργο πλαίσο. Σύμφωνα με αυτή, η κρήνη οικοδομήθηκε το 1863/64 από τον Ετχέμ Μπέı, γιο του Κλαψάρ-ζαντέ Γιουνούς Αγά:
"Παλαιότερα δεν υπήρχε κρήνη σε αυτή η συνοικία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ένδεια και να αγωνιούν διαρκώς για να εξασφαλίσουν νερό. Ο Ετχέμ Μπέι, γιος του Κλαψάρ-ζαντέ Γιουνούς Αγά, έχτισε μια κρήνη, επιθυμώντας την αμοιβή και την άφεση του Θεού. Όσοι πίνουν αυτό το νερό ας μνημονεύουν με μια φατιχά τον δωρητή, ώστε να είναι πλήρης ανταμοιβών στον παράδεισο. Το έντεχνο ημιστίχιο χρονόγραμμα: Πιες τρεχούμενο νερό από αυτή την επιθυμητή κρήνη για την αγάπη του Θεού! 1280 [1863/64]".

Βλ.και digital crete: Στα χρόνια των Οθωμανών.

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Nusret Çam, Yunanistan'daki Türk eserleri / Turkish Monuments in Greece, Άγκυρα, Türk Tarih Kurumu Basımevi, 2000, σ. 88.

Αλκμήνη Μαλαγάρη-Χάρης Στρατιδάκης, Ρέθυμνο: Οδηγός για την πόλη και τα περίχωρά της, Αθήνα1995 (4η έκδοση), σ. 22.