Κρήνη του Κασίμ Μπέι γιου του Κλαψάρ-ζαντέ Γιουνούς Αγά

Κατηγορίακρήνη
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
ΌνομαΚρήνη του Κασίμ Μπέι γιου του Κλαψάρ-ζαντέ Γιουνούς Αγά
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτικήΙδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΟθωμανική
Αιώνας19ος
Έτος1863
ΝομόςΡεθύμνου
ΕπαρχίαΡεθύμνου
ΟικισμόςΡέθυμνο
Θέση (αρχική)Στη συμβολή των οδών Κορωναίου και Σμύρνης
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

Κρήνη με δεξαμενή στη συμβολή των οδών Κορωναίου και Σμύρνης, μπροστά από το τζαμί Γιαχά Ιμπραήμ (ναός Αγίας Σοφίας). Η κρήνη έχει κρουνούς στις δύο όψεις της δεξαμενής μέσα σε τοξωτές εσοχές. Είναι χτισμένη με μεγάλους ορθογωνισμένους ασβεστόλιθους. Πάνω από την τοξωτή εσοχή επί της οδού Κορωναίου, έχει τοποθετηθεί μαρμάρινη επιγραφή, μέσα σε απλό ασβεστολιθικό πλαίσιο. Η επιγραφή είναι ορθογώνια με τριγωνική ελαφρώς λοξότμητη στέψη. Στην στέψη αναπτύσσεται σε απόλυτη συμμετρία ανάγλυφη διακόσμηση: από ρόδακα στο κέντρο της βάσης εκκινούν δύο κέρατα αφθονίας από τα οποία προβάλλουν ανθοφόρα φύλλα, αυτά δημιουργούν κύκλο στον οποίο περικλείεται αχιβάδα∙ δύο ακόμα επιμήκη φύλλα ορίζουν τις δύο πλευρές της σύνθεσης. Όλα τα ανάγλυφα στοιχεία αποδίδονται σχηματικά και με ακρίβεια.

Η επιγραφή αναπτύσσεται σε δύο στήλες και τέσσερις σειρές. Σε αυτήν αναφέρεται:"Παλαιότερα δεν υπήρχε κρήνη σε αυτή η συνοικία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ένδεια και να αγωνιούν διαρκώς για να εξασφαλίσουν νερό. Ο Κασίμ Μπέι, γιος του Κλαψάρ-ζαντέ Γιουνούς Αγά, έχτισε μια κρήνη, επιθυμώντας την αμοιβή και την άφεση του Θεού. Όσοι πίνουν αυτό το νερό ας μνημονεύουν με μια φατιχά τον δωρητή, ώστε να είναι πλήρης ανταμοιβών στον παράδεισο. Το έντεχνο ημιστίχιο χρονόγραμμα: Πιες τρεχούμενο νερό από αυτή την επιθυμητή κρήνη για την αγάπη του Θεού! 1280 [1863/64]".

Λίγο δεξιότερα από την κρήνη, στον τοίχο, έχει τοποθετηθεί μικρών διαστάσεων επιγραφή σε γκρίζο πέτρωμα, στην οποία αναφέρεται:

"Η φατιχά για την ψυχή του φιλάνθρωπου και ευεργέτη για την αγάπη του Θεού Γκαζάζ-ογλού Οσμάν Αγά. 5 Ρεμπιγιουλεβέλ έτους 1210 [19 Σεπτεμβρίου 1795]".

Σήμερα η κρήνη δεν λειτουργεί.          

βλ. και digital Crete: στα χρόνια των Οθωμανών

 

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

ÇAM, NUSRET, Yunanistan'daki Türk eserleri / Turkish Monuments in Greece, Άγκυρα, Türk Tarih Kurumu Basımevi, 2000, 89.

ΜΑΛΑΓΑΡΗ, Α., Χ. ΣΤΡΑΤΙΔΑΚΗΣ, Ρέθυμνο: Οδηγός για την πόλη και τα περίχωρά της, Αθήνα, Αλκμήνη Μαλαγάρη-Χάρης Στρατιδάκης, 1995 (4η έκδοση), 23.