Κρήνη του τζαμιού του Καρά Μουσά Πασά

Κατηγορίακρήνη
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα Κρήνη του τζαμιού του Καρά Μουσά Πασά
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτικήΔημόσια
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΟθωμανική
Αιώνας17ος
Έτος(δεν έχει οριστεί)
ΝομόςΡεθύμνου
ΕπαρχίαΡεθύμνου
ΟικισμόςΡέθυμνο
Θέση (αρχική)Συμβολή των οδών Αρκαδίου και Βίκτωρος Ουγκώ
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

Η κρήνη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συγκροτήματος του τζαμιού του καρά Μουσά πασά, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα, στη θέση της λατινικής μονής της Αγίας Βαρβάρας του τάγματος των Δομηνικανών. Ενσωματωμένη στη στεγασμένη είσοδο της αυλής του τζαμιού εξυπηρετούσε τις ανάγκες όχι μόνο των πιστών που όφειλαν σύμφωνα με το τυπικό να πλυθούν στην αυλή του τεμένους, αλλά και τις ανάγκες ύδρευσης της πόλης.
Η τετράπλευρη θολωτή δεξαμενή βρίσκεται στην βορειοανατολική γωνία του περιβόλου. Είναι χτισμένη με ισόδομη τοιχοποιία. Στην βόρεια όψη διαμορφώνεται τόξο το οποίο στέγαζε την κρήνη. Όπως μαρτυρεί το ορθογωνικό άνοιγμα στο κέντρο της κατασκευής, σε αυτή την πλευρά υπήρχε μόνο ένας κρουνός. Αντίθετα στο εσωτερικό του πυλώνα (νότια) υπήρχαν τρεις κρουνοί, όπως μαρτυρούν οι ελαφρά τοξωτές πλάκες που σώζονται κατά χώραν.  
Μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο της κατασκευής παραμένει το απλό γείσο που περιτρέχει το ανώτερο τμήμα της. Πιθανότατα υπήρχε αφιερωματική  ή κτητορική επιγραφή στη βόρεια πλευρά, η οποία είχε εντοιχιστεί στο ορθογωνικό άνοιγμα που σώζεται σήμερα στο ανώτερο τμήμα της, πάνω από τον κρουνό. Έχει όμως χαθεί, όπως και η αρχική γούρνα.
Στην ανατολική και δυτική πλευρά της κατασκευής υπάρχουν ορθογώνιες θυρίδες ελέγχου.

Βλ.και digital crete: Στα χρόνια των Οθωμανών.

 

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Nusret Çam, Yunanistan'daki Türk eserleri / Turkish Monuments in Greece, Άγκυρα, Türk Tarih Kurumu Basımevi, 2000, σ. 83.

Αλκμήνη Μαλαγάρη-Χάρης Στρατιδάκης, Ρέθυμνο: Οδηγός για την πόλη και τα περίχωρά της, Αθήνα 1995 (4η έκδοση), σ. 23.