Κατηγορίαυδρόμυλος
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτικήΙδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΒενετική
Αιώνας16ος
Έτος1549
ΝομόςΗρακλείου
ΕπαρχίαΠεδιάδος
ΟικισμόςΚολομόδη
Θέση (αρχική)(δεν έχει οριστεί)
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

1 Ιουλίου 1549: παραχώρηση μύλου σε γονικό στο Πέραμα του οικισμού Κολομόδη

ο Αντώνιος Τάντολος, άρχων, του ποτέ ευγενέστατου άρχοντος μισερ Αλωυζε, κάτοικος Χάνδακα παραχώρησε στους Μπόρτολο Πασχάλη του ποτέ Μιχελη, Νικολό Σκλαβο του Μανολη και Μιχαλη Ντουρατζω του ποτε Γεωργη τον μύλο του που βρίσκεται στο Πέραμα, του χωρίου Κολομόδη, όπως είναι με τις πέτρες του, καινούριες και κουβέρτες καινούριες, με ένα εξάγι και με δύο μιλοκόποια. Ακόμα παραχώρησε το κτήμα στο οποίο βρίσκεται ο αγωγός του μύλου. "χαριτώνω σας δια παντοτινά και εκίνο το χωράφι το εδικό μου οπόναι από κατωθιώ του αγωγού του λεγόμενου μύλου".

Κουβέρτα: ξύλινο πολυγωνικό κουτί στο οποίο βρίσκονταν οι μυλόπετρες

Μυλοκόπι: εργαλείο του μυλωνά για να χαράζει τη μυλόπετρα αποτελούμενο από ξύλινη λαβή και μεταλλική λεπίδα κάθετα τοποθετημένη στη λαβή, έχει δύο ενεργά άκρα χωρίς δόντια.

Γονικό: η γη που έχει παραχωρηθεί από τον κάτοχο της στον αγρότη (γονικάρη) έναντι ετήσιας εισφοράς. Ο γονικάρης αποκτούσε την επικαρπία της γης, δούλευε τη γη εφόρου ζωής ή την υπενοικίαζε, την μεταβίβαζε στους απογόνους του και είχε την υποχρέωση να καταβάλει στον παραχωρητή το 1/3 της παραγωγής.

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Μαρμαρέλη Τόνια, Μανόλης Γ. Δρακάκης (επίμ.), Μιχαήλ Μαράς Νοτάριος Χάνδακα Κατάστιχο 149 (1 Ιουλίου – 28 Σεπτεμβρίου), τόμος Γ΄ , Ηράκλειο 2006, σελ.3-4, αρ.1.