Κατηγορίαποτάμι
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΟθωμανική
Αιώνας17ος
Έτος1673
ΝομόςΡεθύμνου
Επαρχία(δεν έχει οριστεί)
Οικισμός(δεν έχει οριστεί)
Θέση (αρχική)(δεν έχει οριστεί)
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

Σύμφωνα με την οροθεσία βακουφικών γαιών του τζαμιού του Σουλτάν Ιμπραήμ Χαν στο Ρέθυμνο, οι οποίες βρίσκονται έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, αυτές ορίζονται, μεταξύ και άλλων τοπωνυμίων, από την άκρη της θάλασσας στα δυτικά μέχρι το μοναστήρι της Αγίας Φωτιάς, από εκεί σε απόσταση από το ρυάκι μέχρι την Εργάτη, από το μοναστήρι του Αγίου Σάββα καθοδόν προς το κοντινό ρυάκι ως το άνω άκρο του χωραφιού του Γριλώνη στο χωριό Ανώγεια, από το χωράφι του Λόγκου μέχρι το ρυάκι Μπουλμπούλ, από εκεί ακολουθώντας προς τα κάτω το ρυάκι μέχρι το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Παπούλα και τέλος από εκεί και κατά μήκους του ποταμού μέχρι την άκρη της θάλασσας.

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Ελένη Καραντζίκου και Πηνελόπη Φωτεινού, Ιεροδικείο Ηρακλείου: τρίτος κώδικας (1669/73 και 1750/67), επιμ. Ελισάβετ Α. Ζαχαριάδου, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2003, σελ.110-11, αρ.212.

Νικόλαος Σ. Σταυρινίδης, Μεταφράσεις τουρκικών ιστορικών εγγράφων αφορώντων εις την ιστορίαν της Κρήτης, 5 τόμοι, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, Ηράκλειο 1975-1985, τ. Β΄, αρ. 581, σ. 36-38.