Κατηγορίαυδρόμυλος
Γενικές πληροφορίες για τη διαχείριση νερού
Γραπτές μαρτυρίες
Υλικά κατάλοιπα
Όνομα
Άλλες ονομασίες
Χρήση δημόσια/ιδιωτική
Εποχή κατασκευής/πρώτης αναφοράςΟθωμανική
Αιώνας18ος
Έτος1763
ΝομόςΗρακλείου
ΕπαρχίαΠεδιάδος
ΟικισμόςΑυλή
Θέση (αρχική)(δεν έχει οριστεί)
Θέση (σημερινή)(δεν έχει οριστεί)
Περιγραφή

-14 Μαΐου 1763: Αγοραπωλησία μεριδίου νερόμυλου κοντά στον οικισμό Αυλή Πεδιάδας

Η Φατιμέ κόρη Χατζή Μουσταφά, κάτοικος Χάνδακα, πουλά στον Ισμαήλ Εφέντη γιο Μουσταφά ένα μερίδιο από τα 16 καταστραμμένου νερόμυλου και των γύρω από αυτόν τόπων και δέντρων για 45 γρόσια. Ο νερόμυλος βρίσκεται την τοποθεσία Μιτζιλίχι [;] κοντά στο χωριό Αυλή του ναχιγιέ Πεδιάδας, περιλαμβάνει κατεστραμμένους υδαταγωγούς που του διοχετεύουν το νερό από πηγή με τρεχούμενο νερό, καθώς επίσης δεξαμενή και πηγάδι. Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε χαρουπιά που βρίσκεται δίπλα σε αυλάκι του μύλου.

Ο Χατζή Γιουνούς Εφέντης, γιος Χατζή Ισμαήλ Εφέντη, κάτοικος Χάνδακα πουλά στον Ισμαήλ Εφέντη γιο Μουσταφά δύο μερίδια από τα 16 καταστραμμένου νερόμυλου και των γύρω από αυτόν τόπων και δέντρων για 45 γρόσια. Ο νερόμυλος βρίσκεται την τοποθεσία Μιτζιλίχι [;] κοντά στο χωριό Αυλή του ναχιγιέ Πεδιάδας, περιλαμβάνει κατεστραμμένους υδαταγωγούς που του διοχετεύουν το νερό από πηγή με τρεχούμενο νερό, καθώς επίσης δεξαμενή και πηγάδι. Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε χαρουπιά που βρίσκεται δίπλα σε αυλάκι του μύλου.

 

Δείτε την εγγραφή στον "Αρχαιολογικό Άτλαντα"
Βιβλιογραφία

Ελένη Καραντζίκου και Πηνελόπη Φωτεινού, Ιεροδικείο Ηρακλείου: τρίτος κώδικας (1669/73 και 1750/67), επιμ. Ελισάβετ Α. Ζαχαριάδου, Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο 2003, σ. 463-464, αρ. 913.